Sonja

www.sonjagruys.com

Sonja Gruys is oprichtster van en uitvoerend musicus in verschillende ensembles voor oude muziek. Hiertoe behoren de ensembles Baroque Bicolore, Blaes-tuigh, Breeze, FaSuperLa en Internationaal Collectief Oude Muziek (ICOM). Sonja trad op in de Verenigde Staten, Mexico, Spanje, Tsjechië, Italië en Nederland. Zij gaf concerten op historische locaties zoals het Muiderslot, Huys Dever en Slot Loevesteijn. Zij organiseerde een optreden voor haar barokorkest ICOM in de “auditorio Nacional” te Madrid in samenwerking met het Spaanse kamerkoor van Pamplona. Verder was Sonja te horen tijdens grotere kunst- en kamermuziekfestivals zoals “kamermuziek in ‘t groen”, en  “Boulevard festival”. Ook speelde zij in grotere produkties mee, zoals Monteverdi’s “Orfeo”, de Brandenburgse concerten van Bach

DSCN1024 (olv Jaap ter Linden), en in moderne orkestwerken van G. Kurtág (olv Reinbert de Leeuw). Af en toe is Sonja te horen als vocale soliste bij grote koorwerken (bijv Mozart requiem).

Sonja studeerde blokfluit aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag en behaalde daar haar masterdiploma. Daarna studeerde zij zang bij Marjanne Kweksilber, Frans Huijts en Rita Dams. Daarnaast volgde zij cursussen barokzang in Italië en Spanje.

Sonja heeft masterclasses en concerten gegeven aan de universiteit van Guanajuato, (Mexico) en ze is als docente verbonden aan de Muziekacademie Den Haag, Dubbelsteyn te Dordrecht en zij is docent blokfluit aan de opleiding “docent muziek” van de Hogeschool Leiden.

Advertisement